Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Matglädje vid julbordet
Jul

Matglädje vid julbordet

Foton: Pexels

Mia Wikström

Kommunikationschef och ansvarig för matfrågor, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

När jag tänker tillbaka på min barndoms jular minns jag särskilt doften av pappas inlagda sill, mammas kålrotslåda och rosollen med den rosa vispgrädden. Och sedan min favorit, jullimpan, som vår familjevän brukade baka till oss. Eftersom släkten berikats med många matglada själar har maten alltid stått i fokus då många vill dela med sig av allt det goda.

Julen är en utmärkt tid att samla nära och kära – Att tillsammans stanna upp, umgås och dela med sig av julens läckerheter. Mina jular kännetecknas fortfarande av att vi tillsammans med de närmaste firar jul hemma hos oss.

De flesta har sin egen självskrivna favorit på julbordet – ett recept som funnits i släkten, en regional specialitet eller en nykomling på julbordet som förenar traditionella råvaror till en helt ny rätt. Via såväl vardags- som festmaten utvecklas vår finländska matkultur ständigt, och gammalt möter nytt.

Även under torftigare tider i historien har julen firats med lite finare mat, och ofta i rikligare mängder än till vardags, för att ge guldkant på tillvaron. Man hade kanske risgrysgröt till jul istället för den vanliga korngrynsgröten. I vårt nutida julfirande har överflödet av mat rent av blivit ett huvudbry. Därför borde vi istället uppskatt uppskatta maten lite extra och ta vara på den, för att minimera matsvinnet.

Julen är ett utmärkt tillfälle att visa uppskattning för våra finländska råvaror. Vi har fina rotsaker och grönsaker som sätter färg på julbordet och som smakar bra till fisk, traditionell julskinka eller varför inte med kalkon. Det är ingen slump att den finländska maten hör till den renaste och tryggaste i Europa och världen. Grunden för detta läggs på lantgårdarna, och fortgår genom hela livsmedelskedjan.

När det gäller djurens välmående kompletteras den strikta djurskyddslagstiftningen av producenternas och livsmedelsindustrins egna välfärdsprogram som sätter ribban ännu högre. De finländska producenterna har med andra ord förbundit sig till ett kvalitetsarbete som i praktiken ger oss starkare livsmedelssäkerhet, miljöskydd och djurvälfärd än vad som krävs inom och av EU.

Salmonellan har vi mer eller mindre lyckats utrota, och även antibiotikaanvändningen för produktionsdjur var 2018 lägre än någonsin tidigare. Vintern renar jorden och hämmar spridningen av ohyra och växtsjukdomar, vilket gör att behovet av växtskyddsmedel är avsevärt mindre här än på varmare breddgrader.

Vill du till julen satsa på närproducerade läckerheter är lokala julmarknader eller andra direktförsäljningskanaler att rekommendera. Då har du dessutom chansen att personligen tacka producenten bakom maten och sprida julens matglädje vidare.

Det finns bara goda skäl att välja mat från Finland – både till vardag och fest. Då kan du vara säker att du får hållbart odlade råvaror som även beaktar miljö- och klimatmål.

Även i år kröner jag mitt eget julbord med inhemska råvaror. Nya inslag i vår julmeny är ugnsstekta rödbetor och grönkål. Julbrödet med råg, malt och lingon, som kommit att bli ”vårt eget”, bakar vi åtminstone fyra dagar före julafton, så att det hinner mogna,  inlindat i en filt. Skinkan steker vi tidig julaftonsmorgon. Och all julmat kryddar vi med en rejäl dos matglädje.

Next article