En viktig del av julens läckerheter utgör fiskrätter av olika slag. För köksmästare Jyrki Sukula är fisk en självklarhet då det är fest.
En strävan till att äta allt hälsosammare har ändrat våra vanor. Det innebär att rätter som ännu för inte så länge sedan var en självklarhet har fått ge vika för nyttigare alternativ på julbordet. Fiskrätter av olika slag har därmed blivit allt populärare.
Någon nyhet på julbordet är fiskrätter ändå inte. Historiskt sett var fisk oftast det enda man hade råd med och exempelvis i Åbolands skärgård, äter man ännu i dag julgädda till jul. Även presidenten får en gädda till jul av Korpobor.
En som alltid har njutit av julens fiskrätter är köksmästare Jyrki Sukula. Hemma hos familjen Sukula äter man fisk året om. Vilken fisksort det blir får årstiden avgöra.
– Under sommarmånaderna blir det oftast gravad eller marinerad fisk, medan vi under vintern äter inlagd eller rökt fisk, säger han.
Välja mellan traditionella rätter
När det handlar om fisk till julbordet finns det en hel del traditionella fiskrätter att välja mellan.
– Jag föredrar inlagda fisksorter, såsom senapssill eller sill på ryskt vis. Gravad fisk är också god. Det samma gäller för varmrökt lax, säger han.
Varmrökt lax eller varmrökt forell blir en ypperlig huvudrätt till julbordet. Fisken är inte svår att röka i hemförhållanden bara man har de rätta verktygen. Genom att röka endast en mindre mängd blir det inte heller några onödiga rester efter julfirandet.
– Salta fisken genom att placera två filéer mot varandra i en tioprocentig saltlag under femton minuter. Innan du placerar filéerna på gallret lönar det sig att vädra bort den första röken från röklådan. Då blir smaken inte lika bitter. Rök dem sedan i 14 till 18 minuter beroende på filéernas storlek.
Fisken är färdigrökt då ryggfenorna och skinnet lätt lossnar.
Fiskrätter ökat i popularitet
Under sitt yrkesverksamma liv har Sukula fått uppleva hur fiskrätternas popularitet har ökat.
– Förr kunde man räkna med att två tredjedelar av beställningarna i en restaurang utgjordes av kötträtter. Resten utgjordes av fisk eller vegetariska rätter. I dag är det tvärtom, konstaterar han.
Tillsammans med hustrun Riikka driver Sukula en vingård i byn Serralunga d’Alba, som finns i Piemonteregionen i Italien. I familjen finns också döttrarna Anna, Alma och Helmi.
– Vi är jordbrukare, och här pågår jordbrukssäsongen från januari till oktober månad.
Jultiden är för familjen det samma som semestertid. Det innebär att de oftast är bortresta till jul.
– Vanligen reser vi mot solen, maten och ljuset till jul. I år går vår resa till Zanzibar i Tanzania, där vi skall bekanta oss med den lokala matkulturen, säger Sukula.
Hur julfirandet ser ut för dem i år är beroende på de lokala traditionerna i Tanzania.