Skip to main content
Hem » Mat och dryck » En god dryck kröner julmiddagen
Dryck

En god dryck kröner julmiddagen

juldryck-julöl-julmat
juldryck-julöl-julmat
Foto: Unsplash

Fisk eller skinka, salt eller sött? Med hjälp av tips från proffsen väljer du de öl- eller vinsorter som fulländar julmåltiden.

Den traditionella julölen brukar vara en mörk ale som med sin maltighet och sötma passar bra till det salta julbordet. Men får Aniko Lehtinen, ordförande för Ölförbundet, välja blir det olika öltyper till för- och huvudrätt.

– Till fiskbordet passar det bra med en ljus öl. Till exempel veteöl balanserar upp det salta och smaken av ättika. Också en traditionell ljus lager med mycket maltighet, eller en belgisk ljus ale fungerar, säger hon.

Med sin kraftiga humlesmak är IPA inte det bästa valet till fiskrätter. Däremot passar en IPA bra att serveras till skinkan och lådorna.

– Gräddigheten och fettsmaken lättas upp av ölens humle. Ju fetare mat desto bättre passar IPA och också mörk öl.

Öl till efterrätten

Till chokladefterrätter rekommenderar Lehtinen en söt porter eller stout. Bland de trendiga fruktölen hittar man körsbärsölen som också den går bra ihop med chokladsmaker.

Ostbordet kan med fördel avnjutas tillsammans med en stark ölsort, till exempel belgisk dubbel- eller trippelöl. Eller varför inte prova barley wine, vilken har en maltig smak och påminner lite om dessertvin.

Bland ölsorter som är trendiga just nu hittar man surölen som passar bra som aperitif. IPA-utbudet har vuxit och inkluderar numera bland annat micro IPA, med lägre alkoholhalt, och NEIPA – en saft- och grapeaktig öl som också den är trevlig som aperitif.

–  Bland mörka ölsorter är den söta och kryddiga imperial stouten populär. Den är nästan som en efterrätt i sig och passar därför bra också under julen, säger Lehtinen, som också gett ut en ölrelaterad reseguide, ”Olutelämys – Matkaopas oluen ympärillä”.

Vinutmaning

Med sin blandning av salta, söta, rökta, feta och syrliga smaker är det traditionella julbordet en utmaning då det gäller viner. Vill man trots allt dricka vin rekommenderar Jukka Sinivirta, vinföreningen Viinin Ystäväts hedersordförande, ett syrligt, vitt vin.

– Ofta tänker man kanske att det ska vara rödvin till julen men vita viner, såsom en chenin blanc, en riesling eller en lätt och blommig gewürztraminer, passar bättre, säger han.

Ett alternativt sätt att tackla julbordsutmaningen är att tona ner vinets uppgift som kompanjon till maten – låta julmåltiden ta sin tid, skölja ner maten med en klunk vatten och avnjuta vinet däremellan.

Ett vin som för Sinivirtas egen del hör till julfirandet är årgångsportvinet, vilket han serverar tillsammans med roquefortost och pepparkaka. Också champagnen har sin givna plats. Förutom att vara den perfekta aperitifen passar den till förrätterna man hittar på Sinivirtas julbord.

Läs också: Rätt vin lyfter fram ostens smak

– Jag har vinanpassat mitt julbord och gått över till det franska köket med rätter som anklever, fiskrom, ostron, vaktel och hummer.

Är kötträtten ren eller vilt väljer han ett bordeauxvin, är det fråga om något lättare, såsom fågel, blir det ett burgundiskt vin.

Trenden blivit mer avslappnad

Till trenderna inom vinvärlden just nu hör frammarschen av naturviner och viner med lägre alkoholhalter. Rosévinerna fortsätter vara populära och kan med fördel avnjutas också under julen. Geografiskt vänds mångas blickar mot Portugal som ett producentland av kvalitetsviner till rimliga priser.

– Ser man på restaurangvärlden överlag kan man säga att trenden gått från fine dining mot mer  bistro-aktigt ätande. På motsvarande sätt har också vindrickandet fått mer avslappnade former, säger Jukka Sinivirta.

Läs också: Konjak värmer i höstmörkret

Next article