Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Gott på grillen med kvalitetskött
Grillning

Gott på grillen med kvalitetskött

ribbs
ribbs
Foto: Adobe Stock

Till sommarens stora grilltrend hör att grilla kött med benen kvar. Produkter som ribbs, tomahawks och T-bone steak finns redan i välsorterade köttdiskar.

Då man väljer grillköttet är det skäl att minnas att köttets kvalitet har stor betydelse för slutresultatet.

– Ett kvalitetskött har mycket insprängt fett och rena färger, säger Kristian Vuojärvi, innehavare av Kokkikoulu Espa och ledare för kocklandslaget.

Det är fettet som gör köttet mört. Köttets smak påverkas också av maten djuret är uppfött med. Det skall vara ren mat och inte något som odlats genom intensivproduktion eller som innehåller genmodifierade produkter.

Vuojärvi väljer att köpa sitt grillkött från välsorterade närbutiker som har en köttdisk med tillhörande service.

– Om man känner sig osäker angående köttvalet får man goda råd av köttmästaren.

Sommarens grilltrend ger mera smak

Till sommarens stora grilltrend hör att grilla kött med ben.

– Det blir allt populärare med grillprodukter som ribbs, tomahawk steak och T-bone steak. De finns redan att få från butiker med välsorterade köttdiskar, säger Vuojärvi.

De facto är köttet som finns alldeles intill benet det saftigaste. Benet skyddar nämligen köttet under grillningen.

Har du några grilltips att dela med dig?

– Det viktigaste är att man förvarar köttet i rumstemperatur i god tid före grillande. Det kan vara till och med tre timmar innan. Om köttet är kallt när det grillas känns det tydligt i smaken.

Vuojärvi brukar alldeles innan grillningen massera in en salt- kryddblandning på köttets yta. Den gör han själv genom att blanda havssalt med exempelvis timjan, stjärnanis eller fänkål.

Läs också: Akseli Herlevi: Med passion för hamburgare

– Den senaste tiden har det varit populärt att blanda i lavendel, citronskal och varför inte granskott. De är enkla att samla in just nu.

För att få den bästa smakupplevelsen mal han salt-kryddblandningen alldeles innan användningen.

Så het att ytan bryns

– Grillen skall vara så het så att ytan på köttet bryns, konstaterar han.

Efter en kort grillning på cirka två minuter per sida på het grill packas köttet in i en folie för att temperaturskillnaden i köttet skall jämna ut sig.

– Som tillbehör brukar jag servera en blandning av lätt inlagda tomater, sommarens örter och vårlök.

Vuojärvi rekommenderar till grillat viner framställda av shirazdruvan. Det fruktiga och kryddiga vinet passar ypperligt till både grillat och vilt.

Next article