Karin Lindroos
Louise Mérus
Enkla närproducerade råvaror ger de äkta smakerna, konstaterar Louise Mérus och Karin Lindroos, två företagare som njuter av sitt kreativa samarbete.
Med fokus på närproducerad mat, ett inspirerande samarbete och skapande av nya nischer att verka i slår vännerna Louise Mérus och Karin Lindroos fast att det lönar sig att samarbeta.
– Vi har ett inspirerande samarbete som skapar arbete för oss. Dessutom kan vi stötta och puffa varandra om det skulle behövas, säger Louise Mérus.
Hon har sedan början av 2000-talet verkat i kockbranschen med hållbarhet och ekologi som ledord. Lindroos arbetar med matfotografering och kommunikation och har länge arbetat inom Marthaförbundet som kommunikatör. Från och med sommaren kommer hon att satsa på heltid på sitt kommunikationsföretag.
En del av samarbetet går ut på att Mérus, utgående från egna recept, tillreder mat som de tillsammans stylar och Lindroos sedan fotograferar.
– Vi inspirerar varandra genom att skapa vackra bilder med fokus på sådant som är närproducerat och säsongaktuellt, säger hon.
Grillat med lokala råvaror
Om Mérus och Lindroos får välja, består sommarmaten av en generös portion av färgglada grillade grönsaker tillredd av lokala råvaror. Ingredienserna kan vara allt från majs till grönkål, rädisor, blomkål, olika nötter, sesamfrön och parmesanost. Allt grillat förstås.
– Vi har en så kort säsong så det gäller att utnyttja råvarorna så länge man kan och riktigt frossa av dem med sommarmaten, konstaterar Mérus.
De populära Reko-ringarna, som sammanför köpare och matproducenter, har gjort det möjligt för allt fler att testa på närproducerat.
– Semestern är en perfekt tid att åka omkring på landsbygden och bekanta sig med vad som står till buds, säger Lindroos.
Samarbetet mellan vännerna har också inneburit mera konkreta projekt, såsom en matstylingdag för bloggare och fotointresserade som ordnas i början av juni.
Recept: rödbetscarpaccio med burrata och hyvlade champinjoner
- 4 portioner
- 2 burrata eller buffelmozzarella
- ca 3 st medelstora kokta rödbetor
- ca 8 medelstora champinjoner
- flingsalt och svartpeppar
- olivolja av god kvalité
- chiliflakes
- rostade baguetteskivor till servering
- Valfria örter och ätbara blommor till servering
1. Koka redbetan al dente. Låt den svalna och skala den. Hyvla den tunt, gärna med en mandolin, eller skär den tunt med en riktigt snygg kniv.
2. Rengör svampen och hyvla den sedan fint, gärna med en mandolin.
3. Fördela rödbetsskivorna på fyra tallrikar. Riv sönder osten i mindre bitar och lägg jämnt på rödbetsskivorna. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
4. Fördela den tunna svampen över osten och ring på rikligt med olivolja och chiliflakes. Strö ännu på lite flingsalt. Servera direkt med rostade skivor baguette.
TIPS: Det passar jättebra att ringla på lite tryffelolja på svamparna.
Recept: Grillade grönsaker med rostade sesamfrön, parmesankross och tryffelmajonnäs
Valfria grönsaker t.ex. majskolvar, kål, blomkål, zucchini, rädisor, morötter, knipplök
Pensla lite olivolja på grönsakerna och grilla dem på medelvärme tills de blir en aning mjuka. Var försiktig så att de inte bränns. Smula på sesamfrö-parmesankross och servera med tryffelmajonnäs.
Sesamfrö-parmesankross:
• 1 dl sesamfrön
• 2 msk riven parmesanost
• ½ dl valfria nötter, t.ex. cashew (skalad mandel går också bra att använda)
• ½ vitlöksklyfta
1. Rosta sesamfröna och nötterna eller mandlarna i en torr stekpanna.
2. Låt dem svalna. Mixa sesamfröna, nötterna eller mandlarna, den krossade vitlöken och den rivna parmesanen i en matberedare. Smaka av med lite salt.
Tryffelmajonnäs:
• 2 äggulor
• 1 tsk dijonsenap
• 1 tsk vitvinsvinäger
• 2–2,5 dl rapsolja eller solrosolja
• 1 krm salt
• 1–2 tsk tryffelolja
1. Kom ihåg att alla ingredienser ska vara rumstempererade innan du börjar tillreda majonnäsen.
2. Blanda äggulor, senap och vinäger i en skål. Tillsätt olja droppvis, under konstant vispning. Smaka av med salt och tryffelolja.
TIPS: Du kan dryga ut majonnäsen med 1–2 msk crème fraîche.