Det nya året representerar för många en chans att vända blad och få en nystart i tillvaron. Kanske blir året då du njuter mer, stressar mindre eller helt enkelt blir bättre på att ta hand om dig själv?
Nyårslöften anses ofta vara lättare att avge än att hålla men är enligt en svensk studie de facto bättre än sitt rykte. I studien följde man med drygt tusen personer som avgett nyårslöften. Det visade sig att mer än hälften, 55 procent, fortfarande höll fast vid sina föresatser ett år senare.
Löften som att sluta röka eller gå ner i vikt uppges ha minskat i popularitet. I stället handlar målsättningarna oftare om saker som att plastbanta, leva mer ekologiskt och ”bli en bättre människa”.
Att alla nyårslöften och föresatser ska väljas med hjärtat säger sig självt. Känn efter vad som på riktigt är viktigt för dig och får just dig att må bra.
Läs också: Så lyckas du hålla dit nyårslöfte
Konkretisera
Oberoende av tidpunkt på året är sannolikheten för att lyckas med en livsstilsförändring eller annan omställning större om man funderat igenom saken noga innan och planerat och förberett sig väl. Bland annat lönar det sig att vara konkret. Att gå in för att “leva mer hälsosamt” är ofta för vagt, medan formuleringar som att ”gymma tre gånger i veckan” eller ”dagligen använda tandtråd” kan vara lättare att ta till sig.
Ett annat tips är att vara realistisk. Överambitiösa målsättningar kan leda till att man tröttnar snabbt och ger upp i förtid. Stora målsättningar kan med fördel brytas upp i mindre, mätbara delmål som förutom att vara steg i önskad riktning också verkar peppande och motivationshöjande.
Tänk positivt
Positiva målsättningar ökar chansen för att lyckas med vad än det är du föresatt dig. Med andra ord: formulera löftet i form av saker du vill göra mer av, inte saker du ska sluta med. Kanske du ska träffa dina vänner och närstående oftare, sova mera eller göra mer av saker som ger dig glädje? Att bli bättre på att säga nej kan också vara sunt. Att sätta sig själv främst är inget man behöver skämmas för eller smussla med. Saknar du ork och energi, har du inte heller något att ge någon annan. Det är med andra ord viktigt att ladda de berömda batterierna.
Att börja med en ny hobby kan vara ett bra sätt att koppla av och rensa hjärnan, samtidigt som det också kan verka stimulerande och kreativitetshöjande. Bakning, bowling, bergsklättring, bridge – när det gäller fritidsintressen är alternativen i det närmaste oändliga och finns för alla typer av plånböcker och personligheter. Det finns hobbyer som utövas på egen hand, i avskildhet , medan andra hobbyer är ypperliga tillfällen att träffa nya människor och bygga ut sitt kontaktnät.
Ha tålamod
Förändringar tar tid och det gäller att ha tålamod. Etablerandet av en ny vana beräknas i genomsnitt kräva 66 dagar och man får vara beredd på bakslag längs med vägen. Loppet är ändå inte kört bara för att soffan den där ena gången lockade mer än löpspåret eller kakbiten smakade bättre än broccolin. Ta lärdom av det inträffade och ta dig upp i sadeln på nytt. Det är helheten som har betydelse. Hitta balansen och var snäll mot dig själv.
Artikel redigerad 22.12.2021.