Paret Fanny Tuominen och Ismo Sipeläinen är proffs på god mat och dryck. Den enligt dem viktigaste julingrediensen är närvaro och att försöka njuta av stunden.
Medan Fanny Tuominen jobbar som sommelier på restaurang Palace är Ismo Sipeläinen känd som kock från bland annat Finnjävel och Ego och för sina framgångar i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d´Or samt utnämningen till Årets kock 2015. Att under julhelgen få koppla av och ta det lugnt är något de båda ser fram emot.
– Det har varit ett tufft år för vår bransch, liksom säkert för många andra. Därför tycker jag att man ska satsa på julbordet och passa på att njuta, säger Fanny.
Ismo är inne på samma linje
– Ta vara på stunden, njut av maten, drycken och sällskapet.
Själva kommer de att fira julen på traditionellt vis, med besök hos bägges familjer.
– Hos Ismos familj i Sammatti serveras det traditionellt julbord, medan vi i min familj i Helsingfors brukat satsa mer på fisk och skaldjur och ibland också haft hummer, säger Fanny.
Ismo ser upplägget som lyx av bästa slag.
– Att få slå sig ner vid färdigt bord hör till det absolut bästa med julen.
Champagne det givna valet
Får Fanny välja dryck till den egna julmiddagen blir det definitivt champagne.
– Champagne passar i princip hela middagen igenom. Till julmiddagen i vår familj hör också snaps och snapsvisor.
Vill man dricka vin, är matchandet av vinet och det traditionella julbordets varmrätter lite av en utmaning.
– Jag skulle välja ett rödvin som inte är för generöst och mulligt utan istället lite fräscht och syrligt. Pinot Noir till exempel är ett rätt klassiskt val. Äter man vegetariskt, skulle jag föreslå ett lite kryddigare rödvin, t.ex. från Rhonedalen.
Som alkoholfritt alternativ kan Fanny rekommendera mousserande vin.
– Det finns numera några riktigt bra alkoholfria alternativ som inte är direkta imitationer av de alkoholhaltiga vinerna och som baserar sig på bär eller te.
Gärna närproducerat
Att dela med sig av tillredningstips då det gäller julrätter, såsom skinka, är svårt, tycker Ismo.
– Människors smaker är så olika. Vissa vill ha fastare kött, andra mörare. Ska jag rekommendera något skulle det vara att försöka skaffa en julskinka som är inhemsk och närproducerad och som man sedan tillreder i lugn och ro.
Önskar man ge de traditionella julrätterna en extra twist behöver man inte nödvändigtvis krångla till det.
– Redan det att man rostar kålrötterna till kålrotslådan istället för att koka dem kan vara nog för att ge ny smak.
Ett tips för den som vill introducera något nytt på julbordet kan vara att börja med små mängder och servera sida vid sida med de traditionella rätterna.
– Om inte annat så får man igång en bra diskussion, säger Ismo.
De senaste åren har många restauranger lanserat julkassar eller -boxar med mat som går att beställa hem.
– Om man vill testa något nytt kan också det vara ett bra alternativ.