Skip to main content
Hem » Fritid » Jobb på auktionskammare gav tränat öga
Fritid

Jobb på auktionskammare gav tränat öga

auktionskammare
auktionskammare
För försäljning av värdesaker är det bra att ta hjälp av en antikvitetsbutik eller auktionskammare med nödvändig expertis. Foto: Unsplash

Oliver Backman

arbetsmästare, timlärare, Bildkonstakademin

Hur vet man om släktklenoden eller loppisfyndet har ett värde? Kunskap kommer med tiden men exempelvis pärlor av finländsk formgivning är ofta säkra kort.

Oliver Backman jobbar som arbetsmästare och timlärare vid Bildkonstakademin och är bland antikvänner känd som expert från tv-programmet Antiikkia, antiikkia. Han har också gett ut boken Ullakon aarteet

– Är man novis kan det vara svårt att veta till exempel huruvida silvret är handsmitt eller pressat. Ett sätt att lära sig är att gå på museer och utställningar och bekanta sig med de fina samlingar som finns där, tipsar han.

För hans egen del är det jobbet på auktionshuset, där han landade lite av en slump i samband med studierna, som varit den stora läromästaren.

– Fastän jag visste en del om antikviteter och gamla föremål innan dess, var det en helt ny värld som öppnade sig för mig. På en auktionskammare rör det sig massvis med föremål varje månad, man lär sig vad som är vad.

Sjuttiotalet intresserar 

Wirkkala, Tapiovaara, Franck. Namnen från den finländska formgivningens guldålder håller sina ställningar då man pratar populära föremål. Vid sidan av dem har formgivning från slutet av 1960-talet och 1970-talet, med formgivare som Tamara Aladin och Helena Tynell, fått allt större efterfrågan. Också möbler av lite mer okända finländska formgivare från 1960-, 70- och 80-talen är något man ser stiga i pris på auktioner. 

– Högklassiga produkter från konstindustrin eller små verkstäder är eftertraktade och har många köpare, säger Backman.

Gläds över fynd

Många föremål byter i dag ägare via olika typer av näthandel, men då det gäller värdesaker finns det skäl att anlita en antikvitetsaffär eller auktionskammare med behövlig expertis. 

– Själv skulle jag heller aldrig köpa ett dyrbarare föremål utan att se det först, säger Oliver Backman.

Har ditt eget samlande förändrats med tiden?

– Kanske jag lugnat ner mig lite. Jag har märkt att man inte måste äga allt. Jag kan göra ett fynd på loppis och glädjas över fyndet utan att för den skull behöva köpa. Jag har också blivit mer och mer förtjust i japanska föremål från Meijiperioden.

Vad får dig intresserad av ett föremål?

– Hantverket. Föremål gjorda med en viss insikt och skicklighet gör intryck.

Next article