I år kom vintern den 4 oktober 2019 kl. 9.30. Då begav sig de första ivriga skidåkarna utför i Rukas snöiga skidbackar. Det här var fjärde hösten i rad som Ruka inledde vintersäsongen med hjälp av snö som skidcentret lagrat från ifjol.
I år var två backar öppna på öppningsdagen, färdiga att ta emot utförsåkare. Veckan därpå öppnades en backe till, anpassad för snowboard- och freestyleåkning, med hopp och rails. Utöver dessa fanns ett snöland för barn och säsongens första skidspår för längdskidåkning.
En vecka efter att Ruka öppnat inleddes säsongen i Levi – också där tack vare lagrad snö. I Levi återfinns lagrad snö på två ställen: i den första pisten Eturinne, som öppnas tidigt på hösten, samt i den berömda tävlingsbacken Levi Black, där alpina världscupstävlingar brukar anordnas.
Förutom i Ruka och Levi har snö lagrats till skidåkarnas glädje också i Ounasvaara i Rovaniemi samt i Laajavuori i Jyväskylä. I år hade man på båda dessa sistnämnda ställen redan i förväg bestämt att skidsäsongen skulle köra igång den 15 november 2019.
Snölagring är ett gott exempel på hur skidcenter kan skapa goda förutsättningar för skid- och snowboardåkning och förlänga skidsäsongen. När säsongen är slut, samlas snön in från backarna, lagras i en stor hög, isoleras och täcks med en särskild typ av duk som bromsar upp smältningsprocessen under sommaren. På hösten, när vintern närmar sig, avtäcks högarna och snön transporteras tillbaka ut i backarna.
Snön ligger kvar länge
Snölagring är inte det enda sättet att få snö till backarna. Skidcentren har också investerat i effektiva snömaskiner. För att proffsen i skidcentren ska kunna framställa och blåsa ut ett tillräckligt tjockt lager snö i backarna behövs en ordentlig köldperiod. Tekniken har utvecklats otroligt mycket under de senaste åren och det går allt snabbare och effektivare att få snö till backarna.
Trots att snö som produceras av en snökanon inte direkt kan jämföras med snöflingor som faller från himlen (dvs. vatten och luft), är hållbarheten hos snön från en snökanon av en alldeles annan klass. Förutom att det finns skillnader i strukturen finns det också skillnader i volymen: konstsnö trampas lättare ner och bildar så ett tätt och tjockt lager i backen. Därför ligger denna snö också kvar till långt in på våren, trots att nederbörden då redan får snön i städerna att smälta.
Bättre utförsåkning, mera att göra
Den första snön är alltid lite speciell och efterlängtad, och att producera snö till skidbackarna är något vi vill satsa på. För säsongen 2019–2020 kommer skidcentren att bjuda på en massa roligt. På flera ställen har man nya pister och områden för barn och nybörjare. Till exempel finns det i år fler lätta rullbandslifter i fler skidcenter än någonsin tidigare.
Det blir vinter i år också. Och att kunna erbjuda snöiga vinterförhållanden är en hederssak för alla som jobbar inom branschen. Det är igen dags att upptäcka utförsåkningens tjusning. Och den tjusningen kan man njuta av till långt in på våren, för i Finland är skidsäsongen exceptionellt lång – mer än 200 dagar!
PS. På adressen Ski.fi hittar du aktuell information om skidbackar, skidspår och öppettider, samt mycket intressant läsning om utförsåkning och snowboarding.