Skip to main content
Hem » Livskvalité » Har du en överaktiv blåsa? Läs då detta.
Hälsa

Har du en överaktiv blåsa? Läs då detta.

Foto: Getty Images

Lider du av inkontinens och fylls blåsan för tidigt? Får du springa på toa om nätterna? En överaktiv blåsa är ett vanligt problem som det finns flera behandlingar mot. Bli inte ensam, även om det kan kännas pinsamt.

Enligt uppskattning finns det drygt 300 000 människor i Finland som har en överaktiv blåsa. Nästan var femte person som fyllt 65 år lider i någon form av en överaktiv blåsa. Det är en vanligt förekommande åkomma, men fortfarande pinsamt för många. Och även om det finns lösningar på detta problem som försämrar livskvaliteten, kämpar många ensamma och låter bli att söka hjälp. Att det kommer lite i byxan upplevs som något skamligt som bara drabbar småbarn.

Tuula Tikka, specialist i allmänmedicin, träffar i sitt arbete många patienter som haft urininkontinens i flera år innan de kommer till mottagningen.

– En typisk patient försöker verkligen handskas med sitt besvär och ta hand om det själv genom att gå på toaletten alltid när det är möjligt, bara för säkerhets skull. Men omedvetet förvärrar patienten situationen ytterligare genom det. När intervallet mellan varje urinering blir för tätt, krymper blåsan och så småningom signalerar det redan en liten mängd vätska i kroppen, beskriver Tikka.

– Urininkontinens är inte viljestyrt, men fortfarande är det tyvärr så att så mycket skam förknippas med det att problemet hinner förvärras genom åren innan man söker hjälp. Ibland är det maken som först tröttnar på den ständigt ökande mängden tvätt. Urininkontinens orsakar luktstörningar och mer tvätt – något som man inte ständigt kan hålla på med, speciellt om man är äldre och krafterna också i övrigt börjat minska, fortsätter Tikka.

”Varje urinblåsa kan behandlas”

Åldern är en riskfaktor som utsätter för urininkontinens, men det kan också finnas andra orsaker, till exempel en sjukdom, infektion, förstoppning, medicinering eller övervikt.

– Om det sker förändringar i blåsans funktion, är det skäl att uppsöka läkare, redan av den anledningen att eventuella infektioner eller sjukdomar kan uteslutas, framhåller Tikka.

En överaktiv blåsa är ett pinsamt besvär men samtidigt en tacksam åkomma i den meningen att den kan behandlas effektivt.

– Varje urinblåsa kan behandlas. I många fall får man hjälp bara genom att ändra sin dygnsrytm, tajmingen för medicineringen och sina dryckesvanor. Alla drar nytta av att träna bäckenbottenmusklerna, och medicineringen ger bra resultat, säger Tikka.

– Patienter svarar ofta snabbt på behandlingen och livskvaliteten förbättras för de flesta. Efter tre månaders behandling är det bra att utvärdera helheten: hurdan effekt har livsstilsförändringar, träning och eventuell medicinering haft. Man kan nästan alltid få hjälp av en allmänläkare, och endast sällan är det fråga om ett besvär som kräver remiss till en specialist, tillägger Tikka och uppmuntrar till att söka vård med låg tröskel.

Kontakta läkare om…

• du går på toa mer än två gånger om natten.
• du kissar mer än åtta gånger under en dag.
• urinblåsan stör ditt vardagliga liv. Du kanske måste gå och kissa mitt under en löprunda, eller väljer att gå på olika tillställningar utifrån hur lätt det är att gå på toa där.
• du märker långvariga förändringar i urinblåsans funktion som inte kan förklaras.
• du kan inte hålla dig från att kissa.

Du hjälper läkaren att ställa en diagnos om du…

• för en dagbok om din urinering i 2-3 dagar och skriver ner dina toalettbehov, mängden urin som mätts och mängden vätska du druckit. Dagboken ger värdefull information till vårdpersonalen.
• skriver ner dina sjukdomar och din medicinering.
• förbereder dig för att berätta hur din tarm fungerar.
• berättar om eventuella urinvägsinfektioner du haft, hur de behandlats och när du haft dem.
• beskriver det mest störande symtomet med en aktiv urinblåsa. Är ditt värsta problem det att du plötsligt måste rusa till badrummet? Eller kissar du på dig om du anstränger dig eller hostar? Eller är problemet kanske något annat?

Lider du av en överaktiv blåsa?

Next article