Det traditionella finländska julbordet innehåller ett brett register av rätter – salta, syrliga, feta, söta. Att välja lämpligt vin kan kräva eftertanke, men fungerande alternativ finns.
– Till fisk- eller förrättsbordet kan det vara bra att välja en av ”julbordets mångkampare”, ett så kallat allroundvin. Exempelvis en halvtorr riesling med lite restsötma. Den har en fruktighet och syrlighet som hjälper att balansera upp de olika smakerna, säger Taina Vilkuna, produktkommunikationschef på Alko.
Ett annat alternativ är rosévinet som även går ihop med julskinkan och lådorna.
– Vill man ha ett vin som tar en igenom hela julbordsrepertoaren kan man också välja ett mousserande vin eller champagne. Champagnens fylliga struktur gör att den klarar även de mer utmanande fiskrätterna.
Skinkvinsfilosofier
När det gäller julbordets huvudrätter finns vad Taina Vilkuna kallar ”skinkvinets tre olika skolor”. Den första går ut på att välja ett rödvin man även annars dricker och tycker om. Om smaken inte helt gifter sig med julmaten kan man smutta på vinet mellan tuggorna.
Vill man gå enligt den bästa smakkombinationen är fruktiga och fräscha rödviner, t.ex. en pinot noir, att rekommendera. Också alkoholfria rödviner, som brukar innehålla lite sötma, passar till julmaten.
Eftersom julen är matfesten med stort M vill många välja det bästa även i dryckesväg och investerar därför i dyrbara kvalitetsviner.
– Kvalitetsviner som innehåller mycket tanniner och har en eksmak ger nödvändigtvis ändå inte den bästa smakkombinationen. Om man vill prioritera smaken skulle jag nästan rekommendera att man sparar de vinerna till efterrättsostarna eller dricker dem som ”meditationsvin” då man mätt och belåten kopplar av efter julmiddagen, säger Vilkuna.
För den som äter vegetariskt eller veganskt gäller i stort sett samma vinrekommendationer.
– Allt beror förstås på hur rätterna är tillredda, men ofta brukar aromvärldarna vara rätt lika fisk- och kötträtternas.
Portvinets högtid
Den överlägset populäraste följeslagaren till juldesserten är portvinet, vars försäljningskurva brukar peka brant uppåt inför jul.
– Det finns många kunder som säger att det inte blir någon jul utan portvin. Även om man inte annars dricker starkvin vill man under julen ha lite portvin att smutta på till ostbrickan eller chokladkonfekten, säger Vilkuna.
Portvinet delas in i olika stilar. Tawny har en lite nötig smak medan ruby är fruktigt. För den som vill ha verklig toppkvalitet rekommenderas årgångsbetecknade Late Bottled Vintage (LBV) eller Vintage Port.
En annan dryck tätt förknippad med julen är givetvis glöggen, som under julens festligheter ofta fungerar som välkomstdryck. Numera serveras glöggen inte nödvändigtvis varm, utan det har blivit trendigt att dricka den också kyld eller som cocktail, till exempel blandad med mousserande vin.
Den som tycker att glögg är för starkt och sött väljer i stället glühwein.
– Glühwein innehåller ungefär samma kryddor som glöggen men mindre alkohol och socker, vilket gör den mer i modern smak.
Klassiker alltid säkra kort
Medveten konsumtion ligger i tiden. Också då det gäller drycker vill många i dag göra hållbara och ekologiska val. Frammarschen av de alkoholfria vinerna kan ses som en del av den trenden, men också den ökade försäljningen av viner märkta med grönt val-symbolen. Grönt val-vinerna har också blivit populära som gåvor.
Vad ska man tänka på när man köper gåvoviner?
– Om man vet vad den andra gillar ska man ta mottagaren i beaktande och inte välja enligt egen smak. Om man inte känner till den andras smakpreferenser är klassiska viner såsom Amarone, Bordeaux och Rioja rätt säkra kort, säger Taina Vilkuna.
En välkommen trend, inte minst med tanke på landets många singelhushåll, är att många klassiska kvalitetsviner numera också erbjuds i mindre flaskor.
Sin egen vinexpert
Köper man vin åt sig själv tycker Taina Vilkuna däremot att man definitivt ska låta den egna smaken styra.
– Givetvis kan man gärna prova nya sorter, men det är inget som säger att man måste gilla ett vin bara för att det rekommenderas av en vinexpert.
I vilket sammanhang vinet ska drickas kan vara bra att ta i beaktande. Samvaro under avslappnade former kräver sällan det dyraste vinet, medan man till finmiddagen med stärkta borddukar och levande ljus kanske vill ha nåt lite högtidligare.
– Om man gillar lådvin kan man hälla upp det i en karaff så blir det luftat på samma gång.
Lådvin är en produkt som utvecklats oerhört under sina drygt 20 år i Alkos utbud. Bra att tänka på är att lådvin inte ska köpas på lager utan förbrukas så nära sin förpackningsdag som möjligt. Rött lådvin förvaras med fördel i kylskåpet efter att det öppnats.