Att frossa i fräsch sallad och nyupptagen nypotatis hör enligt många till årets kulinariska höjdpunkter. Högsäsongen för finländska frilandsgrönsaker inleds kring midsommar.
Ingrid Träskman har odlat frilandsgrönsaker på gården Västerås i Ingå sedan början av 1980-talet och hunnit uppleva säsonger av många olika slag. I år bjöd våren och försommaren på omväxlande väder – det var kallt, det var vått, det var torrt. En kålsättning som hon inte hade hunnit dra väv över frös.
Bakslag får man ofta räkna med som finländsk frilandsodlare, men också i år kommer Träskmans Grönsaker att kunna förse sina kunder med färska och lokala produkter.
– Förutom sallad räknar vi med att ha blomkål och broccoli färdig att skörda kring midsommar, liksom nypotatis. Efter det håller säsongen på länge än. Har vi en bra höst skördar vi blomkål ända in i november.
Brett sortiment
Listan över allt som odlas på gården är lång. Det är sallad och kål i olika former och kulörer, bönor, frilandsgurkor, pumpa, squash..
– Några egentliga nyheter har jag inte i år men palsternacka är ett nygammalt inslag som jag inte odlat på länge, men nu sått som sällskap åt jordärtskockorna och svartrötterna, säger Ingrid Träskman.
Att gården håller sig med många olika sorter beror på att man inte velat investera i stora maskiner. Allting skördas för hand.
– Ska man automatisera kräver det stora arealer med samma sort för att vara lönande. Det tycker jag själv att blir lite tråkigt.
Gårdens grönsaker säljs direkt till butikskedjorna eller till kunderna, samt genom grannsamarbete också på den närbelägna bärgården Lill-Breds.
Färskt och tryggt
Ingrid Träskman hör till de finländska grönsaksodlare som har rätt att använda Rent Inhemskt-märket, som kräver att man uppfyller vissa kvalitetskrav. Också hon själv sätter ribban högt.
– Våra produkter ska vara så pass färska då de säljs, att de med få undantag inte behöver packas i plast. Det mesta säljs på lösvikt så att kunderna själva kan plocka vad de vill ha.
Inhemska grönsaker är inte bara färska utan också trygga. I EU:s jämförelse ligger Finland i täten på listan över länder där odlade grönsaker innehåller minst rester av växtskyddsmedel.
Också då det gäller coronaviruset har Livsmedelsverket gett grönt ljus för användningen – man behöver inte oroa sig för att viruset ska spridas via livsmedel.
Rådet är att hantera grönsaker som vanligt, det vill säga tvätta och skala samt sommartid vara allmänt noggrann med hanteringen för att minimera bakteriebildningen.