När Jasper Pääkkönen får välja fiskrätter blir det ”skräpfisk” av olika slag som serveras på julbordet. Inhemsk regnbågsforell odlad på land är ett alternativ för den som vill ha lax.
Olika laxrätter hör till julbordets favoriter, men när vi planerar menyn borde vi också ta hänsyn till hur jullaxen odlats. Skådespelaren och fiskaktivisten Jasper Pääkkönen konstaterar att regnbågsforell är ett bra alternativ för den som vill njuta av lax på julbordet. Denna fisk står nära laxen, i såväl smak som konsistens. Framför allt finns det regnbågsforell som odlas på ett mera hållbart sätt med tanke på såväl etiska som miljömässiga aspekter.
Pääkkönen rekommenderar också så kallad skräpfisk, det vill säga exempelvis braxen, id, mört och gädda. De är traditionell husmanskost och ett välsmakande alternativ för vänner av fisk.
Ännu i slutet av 1990-talet ansågs inhemsk odlad fisk vara mycket skadlig för miljön. Mycket har hänt sedan dess, i och med förändrade metoder och odlingsplatser.
Odlas på land i slutna system
– Idag finns det företag som odlar regnbågsforell i gamla fabriksbyggnader och låter vattnet cirkulera i ett slutet system, säger Pääkkönen och tillägger att det här om något är fiskodlingsbranschens framtid.
Förutom såväl nationella som internationella skådespelarframgångar har Pääkkönen profilerat sig som en förkämpe för våra fiskar och framför allt arbetat för ett hållbart fiske. Han har också rest till Island för att med egna ögon granska läget vid fiskodlingar.
– Årligen dör till exempel över 50 miljoner vuxna laxar i norska fiskodlingar innan det blivit aktuellt att föra dem till försäljning. Det beror bland annat på parasitangrepp och mögel, säger Pääkkönen.
Otänkbart i andra branscher
Han tillägger att allmänheten skulle reagera om något liknande skulle ske exempelvis inom hönsuppfödning.
– Konsumenten har ingen insyn i det som sker under vattenytan. Det samma kan sägas om miljöförstöringen som får till följd att fjordbottnar dör samt att både fiskar och parasiter sprider sig i övriga vatten, säger han.
Faktum är att en livlig diskussion har förts om förhållandena i fiskodlingarna i övriga nordiska länder. I svenska Åre serveras till exempel inte odlad lax i lågstadier. På Island konkurrerar däremot de bästa restaurangerna med löften om att de enbart tillreder lax som odlats på landbacken.
Den stora frågan för Pääkkönen är när finländarna ska få upp ögonen för frågan. Ännu i dag tycks den odlade laxen vara förstahandsvalet i många familjer.