Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Rabarber kan användas till mycket – glöm samma gamla paj
Recept

Rabarber kan användas till mycket – glöm samma gamla paj

rabarber-recept-sommar
rabarber-recept-sommar
Foton: Pexels

På sommaren njuter vi av rabarberdelikatesser – låt dig inspireras av dessa härliga rabarberrecept och få ut det mesta av din skörd. En smarrig rabarberpaj hör till under sköna sommarkvällar – men vad annat kan du använda rabarbern till?

Rabarbersallad

Lite syrlig rabarber passar fint ihop med salt mat. Har du provat att grädda rabarber i ugnen och blanda ner den i en sallad?

Du behöver:

rabarberstjälkar
honung
olivolja
dina favoritingredienser, t.ex. jordgubbar, ärtor, gurka, salladsblad, dill eller fetaost 

Gör så här:

1. Skölj och skär rabarberstjälkarna i
mindre bitar, rör lätt i honung och olivolja och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

2. Blanda den kokta rabarbern med de
övriga salladsingredienserna och njut!

Rabarbercrumble

Rabarbercrumble är lättare än paj, men precis lika läcker – en klassiker på sommarbordet.

Du behöver:

500 g rabarberstjälkar, skivade
2 dl havregryn
100 g smör eller margarin
2 dl socker

Gör så här:

1. Skär rabarberstjälkarna i små bitar och lägg i en smord ugnsform. Strö ca 1 dl socker på rabarberstjälkarna om du vill ha lite sötare crumble. 

2. Smält smöret och blanda det med havregryn och resten av sockret. Strö blandningen över rabarber.

3. Cruncha till i ugnen på 200 grader i ungefär en halvtimme. Låt svalna och servera med vaniljglass eller -sås. 

TIPS: Om rabarbern tar slut, kan du också använda rabarbersylt. 

Fräsk rabarbersaft

Du behöver:

• 10 dl vatten
• 3 dl strösocker
• 5 rabarberstjälkar
• 2 dl jordgubbar
• 2 dl citron, pressad
• kolsyrat vatten

Gör så här:

1. Ansa och skiva rabarbern. Blanda rabarber, vatten och socker i en kastrull. Koka ca 10 min, tills rabarbern är mjuk.

2. Krossa jordgubba och blanda med saft. Smaka och tillsätt socker vid behov.

3. Sila genom silduk och servera.

Översättning: Tiina Sjelvgren

Next article