På sommaren njuter vi av rabarberdelikatesser – låt dig inspireras av dessa härliga rabarberrecept och få ut det mesta av din skörd. En smarrig rabarberpaj hör till under sköna sommarkvällar – men vad annat kan du använda rabarbern till?
Rabarbersallad
Lite syrlig rabarber passar fint ihop med salt mat. Har du provat att grädda rabarber i ugnen och blanda ner den i en sallad?
Du behöver:
• rabarberstjälkar
• honung
• olivolja
• dina favoritingredienser, t.ex. jordgubbar, ärtor, gurka, salladsblad, dill eller fetaost
Gör så här:
1. Skölj och skär rabarberstjälkarna i
mindre bitar, rör lätt i honung och olivolja och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
2. Blanda den kokta rabarbern med de
övriga salladsingredienserna och njut!
Rabarbercrumble
Rabarbercrumble är lättare än paj, men precis lika läcker – en klassiker på sommarbordet.
Du behöver:
• 500 g rabarberstjälkar, skivade
• 2 dl havregryn
• 100 g smör eller margarin
• 2 dl socker
Gör så här:
1. Skär rabarberstjälkarna i små bitar och lägg i en smord ugnsform. Strö ca 1 dl socker på rabarberstjälkarna om du vill ha lite sötare crumble.
2. Smält smöret och blanda det med havregryn och resten av sockret. Strö blandningen över rabarber.
3. Cruncha till i ugnen på 200 grader i ungefär en halvtimme. Låt svalna och servera med vaniljglass eller -sås.
TIPS: Om rabarbern tar slut, kan du också använda rabarbersylt.
Fräsk rabarbersaft
Du behöver:
• 10 dl vatten
• 3 dl strösocker
• 5 rabarberstjälkar
• 2 dl jordgubbar
• 2 dl citron, pressad
• kolsyrat vatten
Gör så här:
1. Ansa och skiva rabarbern. Blanda rabarber, vatten och socker i en kastrull. Koka ca 10 min, tills rabarbern är mjuk.
2. Krossa jordgubba och blanda med saft. Smaka och tillsätt socker vid behov.
3. Sila genom silduk och servera.
Översättning: Tiina Sjelvgren