Den inhemska regnbågsforellen är miljövänlig, hälsosam och lätt att tillaga.
– Många är rädda för att grilla fisk, men helt i onödan. När en regnbågsforellfilé doppas in i en kyld lake bestående av havssalt och vatten, saltas den lagom bra och samtidigt blir fiskköttet spänstigare.
Regnbågsforell är väldigt lätt att grilla, alla mognadsgrader är bra. Det enda sättet att förstöra en fiskfilé är att grilla den för länge, säger fiskodlaren Jyrki Sukula.
Fisk ska förvaras så nära noll grader som möjligt, köpt fisk ska helst transporteras i en kylväska. På en varm sommardag är det säkrare att förvara fisken i kall saltlake och ta upp den och sätta på grillen efter att den har torkats av med papper.
Laxfilén grillas först i fyra minuter på skinnsidan och sedan i en minut på andra sidan. Tjockare bitar kräver längre grillningstid. Du kan vända fisken flera gånger och när du penslar den med till exempel rapsolja, fastnar den inte på grillen.
Försaltad fisk tål lite tuffare tag, medan syran gör den ömtåligare. Det är viktigt att grillen eller halstret är tillräckligt varma så att fisken inte fastnar.
Fisk med sommarsmak
– Lättsaltad grillad regnbågsforell behöver inget mer än lite dill, nypotatis och inlagd gurka. Den somriga syrliga pepparroten och citronen är också bra för regnbåge. Kall dressing såsom matlagningsyoghurt, dijonsenap och pepparrot; dill och citron eller krossat ägg och gräddfil passar utmärkt med grillad fisk. När du tar av fisken från grillen, kan du smaksätta den med till exempel en salsa gjord på stekt lök, örter, grön chili och lime. Genom att grilla örter och lökstjälkar i en metalltrådssil och krossa dem med olja eller smält smör får du en läcker sås till nypotatis och grillad regnbåge, tipsar Sukula.
Jyrki Sukula önskar alla en härlig midsommar!