Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Sommarens vin är ofta bubbligt eller rosa
Dryck

Sommarens vin är ofta bubbligt eller rosa

vin
vin
finns numera på vinmenyn året om men har inte förlorat sin ställning som populär sällskapsdryck sommartid. Bild: Unsplash


Taina Vilkuna

produktkommunikationschef, Alko

På sommaren njuter finländarna av roséviner, mousserande viner och drycker som passar till grillad mat. Allt oftare är innehållet i glaset alkoholfritt.

Rosévinet återfinns numera på vinmenyn året om men har inte förlorat sin ställning som populär sällskapsdryck sommartid. Också mousserande viner säljer bra och då det gäller trender tror Alkos produktkommunikationschef Taina Vilkuna att vi i sommar även kommer att dricka många champagnedrinkar – olika spritzers och klassiker såsom Bellini och Kir Royal. De portugisiska vinerna fortsätter sitt segertåg men även de klassiska vinländerna intresserar, framförallt Italien är i ropet just nu.

– I januari gick Italien för första gången förbi Spanien i försäljningen av mousserande viner. Prosecco är omtyckt, och nyligen lanserade prosecco rosé kan förväntas bli en av årets bästsäljare.

Grillat på tallriken

Många av sommarens måltider tillreds på grillen. Grillning och användning av såser och marinader påverkar matens smak på ett sätt som är bra att beakta då man väljer vin.

Grillat kött går ofta bra ihop med ett generöst och syltigt rödvin; trendrätten hamburgare kan till exempel matchas med en amerikansk zinfandel. En starkt kryddad korv, t.ex. i en mexikansk hot dog, gör sig i sin tur bra med ett fruktigt vin eller öl av lagertyp.

För veganska alternativ och växtbaserat kött kan man utgå från samma vinrekommendationer som för motsvarande kötträtter. Är man inne på salladslinjen är Nizzasallad med ett torrt provencalskt rosévin en klassisk kombination. Och varför inte avnjuta fetasalladen med en grekisk assyrtiko?

Öl till sillen, champagne till kräftorna

Fiskvinet behöver som bekant inte alltid vara vitt.

– Till grillad lax kan man testa ett medelfylligt rödvin med bra syra och riklig fruktighet, till exempel en pinot noir eller en gamay, säger Taina Vilkuna.

Fisk som är mildare i smaken, t.ex. stekt abborre, gör sig bra med ett vitt vin med syra, varför inte spansk albariño eller portugisisk alvarinho.

Öl av lagertyp är det mest gångbara alternativet då sill och nypotatis står på menyn. Vill man absolut ha vin väljer man med fördel en halvtorr riesling. Vid sensommarens kräftskiva är ett robust eller fruktigt vitvin ett säkert val, men också champagne kan fungerar fint tycker Taina Vilkuna.

– Varför inte en roséchampagne eller ett rosévin om man vill färgmatcha.

Öl av lagertyp är det mest gångbara alternativet då sill och nypotatis står på menyn. Vill man absolut ha vin väljer man med fördel en halvtorr riesling. Bild: Unsplash

Skål utan alkohol

Försäljningen av alkoholfria drycker brukar öka under sommarmånaderna och årets säsong kommer knappast att utgöra ett undantag, tvärtom. ”Sober curious” kallas den internationella trenden som fått stor spridning bland den yngre generationen och handlar om att ifrågasätta sina dryckesvanor.

– Man kan kanske kalla det för en flört med nykterheten. Man funderar över sina val, dricker inte alkohol bara för att det hör till, utan kan till exempel välja att skåla i alkoholfritt på festen, fastän man inte är där med bil.

Allt fler önskar också vara klimatvänliga och ansvarsfulla då de köper vin. Vägledning har de av Alkos märkningar, som förutom att visa hur miljöaspekter beaktats också visar att varan producerats med etiskt hållbara principer.

– Förpackningarna står för det största klimatavtrycket i produktionskedjan och där försöker vi uppmuntra till en övergång till lättare material. Lådviner har det lägsta klimatavtrycket, säger Taina Vilkuna.

Keep it cool

Att beakta då man serverar drycker sommartid är hur man håller dem svala och fräscha. Ett enkelt tips är att ställa glasen kallt innan servering och att hälla upp lite åt gången. Få har kylutrymmen i överflöd, i synnerhet på stugan. Genom att frysa ner stora isbitar, till exempel i återvunna mjölkkartonger, och sätta dem i en hink får man en bra cooler. De stora isbitarna gör sig även bra i bålar.

– Lägger man till lite örter och ätbara blommor blir isbiten samtidigt en vacker ingrediens, tipsar Taina Vilkuna.

Next article