Vappu Pimiä brinner för bakning och vill med sin nya bok lyfta fram att bakning är något som är både enkelt och roligt.
Programledaren och medieprofilen Vappu Pimiä delar i sin nya bok med sig av sina bästa bakningstips. Boken ”Vappu Leipoo”, i fri översättning ”Vappu bakar”, innehåller en spännande blandning av recept som inspirerar också en mera oerfaren bagare att leta fram brödkaveln. Boken är Pimiäs tredje kokbok.
Redaktionen har valt ut två recept att pröva på. Vad sägs om en läcker mjuk dadelkaka eller ett traditionellt skärgårdsbröd som redan på bilden får det att vattnas i munnen.
Vappus kärlek för bakandet föddes redan som barn
Kärleken till hantverket föddes redan då Pimiä som ung bakade tillsammans med sin gammelmormor Ada. Med boken vill Pimiä krossa myten om att bakning skulle vara något svårt och besvärligt. En stor del av arbetet med boken gick ut på att förenkla recepten så att också bagare in spe vågar pröva på hantverket. Och visst är den också visuellt sett tilltalande boken den perfekta julklappen för såväl nya som mera erfarna bagare.
TIPS:
Underlätta arbetet genom att välja högklassiga hjälpmedel. Till den mjuka dadelkakan lämpar sig alldeles ypperligt ugnsform av papp som är fodrad med bakplåtspapper.
Skärgårdsbraöd
Receptet är för 2 bröd
- 1 l surmjölk
- 75 g jäst
- 9 dl vete- eller jästbrödsmjöl
- 4 dl rågmjöl
- 3 dl kli (t.ex. 3-säds)
- 3 dl malt till svagdricka (kalja)
- 3 dl sirap
- 1 msk salt
- För pensling av bröden
- ½ dl sirap
- ½ dl vatten
Värm surmjölken till fingervärme. Tillsätt först jästen, sedan de övriga ingredienserna. Rör inte utan blanda försiktigt. Slå över degen i två med bakplåtspapper beklädda brödformar. Låt jäsa ca 1 timme under duk på en dragfri plats.
Värm ugnen till 175 grader. Blanda sirapen och vattnet. Grädda bröden 2 timmar och pensla dem några gånger under gräddningen med sirapsvattnet.
Mjuk dadelkaka
- 250 g pressade kärnfria dadlar
- 1 1/2 dl vatten
- 2 dl socker
- 1-2 bananer
- 150 g smör eller margarin
- 2 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- (1-2 tsk riven ingefära)
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
Använd en ugnsform av papp som är färdigt fodrad med bakplåtspapper.
Finfördela dadlarna och blanda dem tillsammans med vattnet och sockret i en rymlig kastrull. Låt blandningen koka tills dadlarna lösts upp, ca 5 minuter, och tag kastrullen från värmen. Värm ugnen till 170 grader. Mosa de skalade bananerna med gaffel i en skål. Smält smöret och häll det över dadelblandningen. Tillsätt under omröring med trägaffel äggen, vaniljsockret, bananmoset och om så önskas, den rivna ingefäran. Blanda bakpulvret i mjölet och tillsätt blandningen i smeten.
Slå över smeten i en med bakplåtspapper beklädd brödform eller i en bakform i kartong (volym 1,5 l). Grädda i ca 1 timme. Prova med en slät trästicka om kakan är färdiggräddad. När inget mera fastnar på stickan är kakan färdig. Häll den färdiga kakan ur formen och låt den svalna. Dadelkakan grå bra att spara och blir bara bättre ju äldre den blir.